Home
Projecten
Steun ons
Over ons
Uw profiel
Contact

Spotlight

 

 
 

Nyamukani borduurgaren actie

 
16 september 2015
Mary van den Berg laat alleenstaande vrouwen in hun eigen levensonderhoud voorzien
Waarom deze actie?

Wat doet onze stichting Kinderhulp-Share The Care precies in dit project? Allereerst dit: in het huidige Zimbabwe is vrijwel niets meer te koop en zeker borduurgaren is haast niet te krijgen. Dus zorgt onze stichting voor alle grondstoffen: borduurgaren, naalden, stof, enz.

Daarom ook riep Mary van den Berg, echtgenote van onze penningmeester, de lezers van dagblad De Limburger op om eens na te gaan of er thuis nog ergens ongebruikt borduurgaren in een vergeten hoekje lag en of wij dat naar Zimbabwe mochten brengen. De reacties waren overweldigend.

Sta op!


Nyamukani betekent STA OP in het lokale dialect van de plattelandsregio ten zuidoosten van Victoria Falls in Matabeleland-North, Zimbabwe.

Nyamukani is een project voor de armste vrouwen zonder werk en inkomen, vaak weduwen met de zorg voor pleegkinderen. Het centrum van de activiteiten is Dibutibu; de vrouwen wonen verspreid in de gemeenschappen Jembwe, Chisuma, Dibudibu en Pakama.

In de oude cultuur van hun stam werden de mannen gezien als de kostwinner, maar door de werkeloosheid van 80% van de beroepsbevolking en door aidssterfte zien veel families het verbouwen van voedsel bij hun hitten,als enige mogelijkheid om in leven te blijven. Dat voorziet niet in een cash inkomen, met als gevolg dat kinderen niet naar school kunnen en dat vele families niet kunnen voorzien in de meest basale behoeften van hun gezinnen. Evenmin kunnen ze daardoor de kosten van medische zorg betalen.

In de zeer nabij, op tribaal land, gelegen kleine Gorges Lodge werd een ideale locatie gevonden om in 2006 Marie Manning het initiatief en de aansturing van het project Nyamukani ter hand te laten nemen.

Het bestuur van de stichting Kinderhulp-ShareTheCare was van meet af aan enthousiast voor dit project, omdat vrouwen in dit geval centraal staan. Vrouwen worden immers in deze cultuur nog steeds gezien als de traditionele werkers in de families.
Het enthousiasme voor dit project Nyamukani bleek in de gemeenschappen van meet af aan overweldigend.

De deelnemende vrouwen krijgen een stuk stof, waarop door hen een tafereel uit het dagelijks dorps- of familieleven wordt geborduurd.

Het dagelijks leven

Een gewone dag begint voor de vrouwen om ongeveer 5.30 uur met het halen van drinkwater (ongeveer 20 liter), dat ook voor het koken nodig is. Dit water wordt over een afstand van circa 2 á 3 km gehaald uit een beek of een bushpomp. Dan moet er hout verzameld worden voor het vuur in de keukenhut, evenals groente (uit de eigen tuin of uit het wild) en zo mogelijk fruit om de dagelijkse maaltijd te kunnen bereiden. Een paar koeien en de geiten moeten uit de kraal worden gehaald en naar plekken worden gebracht waar ze voedsel vinden. Meestal zijn jonge kinderen belast met deze taak. Gedurende de zomermaanden, die in november beginnen, moeten de velden met o.a. maïs worden ingezaaid, wat voor alle families het basisvoedsel is. Frequent moet het veld bewerkt worden om onkruid in toom te houden, waarna in maart en april met de hand geoogst moet worden. De maïskolven worden met de hand bewerkt, waarna de maïs in een grote vijzel tot grof meel wordt gestampt. Van dit maïsmeel wordt dag in dag uit een stijve pap gekookt, lokaal sadza genoemd. Deze sadza is het dagelijks basisvoedsel, aangevuld met groente, die ze zelf verbouwen of wilde spinazie, die ze in de bush verzamelen.
Vlees is een grote luxe; dat wordt alleen gegeten op speciale gelegenheden, zoals, een huwelijksfeest, een begrafenis of met Kerstmis.

De dag eindigt rond het vuur; dat is de tijd om de kinderen verhalen te vertellen en steeds weer de familiegeschiedenis te bespreken.

Wat houdt deze actie in?

Dit borduurwerk wordt daarna op wandkleden,T-shirts, placemats, servetten, tafellakens, schorten, enz. genaaid en de betrokken vrouw krijgt cash voor haar borduurwerk uitbetaald.

Samen met de stichting Kinderhulp-Share The Care wordt gezorgd voor de verkoop van de producten. Veel wordt naar Nederland gestuurd, maar ook in een aantal (hotel-)winkels in Victoria Falls zijn deze producten te koop.
Afbeelding van artikel de limburger.jpg
JPG afbeelding 72,51 KB
16 september 2010 12:08


Steun ons

Wilt u ons helpen weeskinderen een betere toekomst te geven?