Home
Projecten
Steun ons
Over ons
Uw profiel
Contact

Spotlight

 

 
 

Het Chisuma Orphans Fund

 
16 september 2013
Helpt het zelforganiserend vermogen van de plaatselijke bevolking verbeteren
In 2002 richtte SHARETHECARE in Victoria Falls naar Zimbabwaans recht de Non Profit Organisation "CHISUMA ORPHANS FUND" op. Inmiddels wordt deze foundation geheel bestuurd door lokale mensen. De headman van de dorpen Chisuma A en -B, Joshua Magomba, is de voorzitter.

Eind 2006 is het statutaire werkgebied van deze NGO het gehele Hwange-district, het plattelandsgebied tussen Victoria Falls en het mijnwerkersstadje Hwange.

Het begin

Langs de Zambezi in Zimbabwe, op de grens van Zambia ligt, geïsoleerd in de bush, Chisuma, middelpunt van de traditionele woongemeenschappen Chisuma-A en -B, Chisuma-2 en -4, Jembwe, Pakama, Dibutibu en Nzondano.
Alleen al in Chisuma-A en -B wonen ca. 350 gezinnen met gemiddeld 7 kinderen. Het hele gebied is een concentratiegebied van AIDS en MALARIA. Daardoor telden we nu (eind november 2006) alleen al in de bovengenoemde dorpen ruim 200 weeskinderen onder 16 jaar.

Waarom een Orphans Fund voor deze regio?

Door grote armoede en honger werden wees-kinderen soms niet tijdig in hun gemeenschap opgevangen en verzorgd door pleegouders of gastgezinnen. Naar school gaan was er voor deze wezen niet bij. Velen zwierven rond en kwamen in ellendige omstandigheden in de township Chinotimba terecht.

Ennie Thebe en Ennie Magomba, twee kritische oudere vrouwen, vroegen ons in 2001 om hulp om dit te veranderen. Hoe kon men al die nieuwe weeskinderen verzorging, opvoeding en scholing in de eigen gemeenschap geven?
Samen met een groep dorpelingen kwamen we tot de conclusie dat een weeshuis geen optie was. Er was unaniem de diepe overtuiging dat de kinderen in de eigen gemeenschap moesten opgroeien. Hulp was nodig om het zelforganiserend vermogen van de mensen in de verschillende dorpen te verbeteren.

Dus voerden we het eerste jaar vele gesprekken met de dorpelingen, hun headman en de religieuze leiders. Daar kwam het voorstel tot oprichting van een lokaal geleide NGO uit voort. Via het Department of Social Welfare in Hwange moesten we veel bureacratische barriëres slechten, waarna een advocaat de statuten van het Orphans Fund opstelde en alle procedures voor de registratie regelde.


Steun ons

Wilt u ons helpen weeskinderen een betere toekomst te geven?