Home
Projecten
Steun ons
Over ons
Uw profiel
Contact

Spotlight

 

 
 

Werkplaats voor Nyamukani

 
11 februari 2011
Werkplaats annex trainingcentre is klaar en volop in gebruik
Sta op en Help jezelf

In Dibutibu, Zimbabwe, bouwden we met uw en onze hulp en met een bijdrage van Wilde Ganzen in 2010 eencentrale werkplaats voor de Trust Nyamukani. Daar worden lokale vrouwen bijgeschoold en wordt borduurwerk van 92 vrouwen afgewerkt. Door verkoop daarvan kunnen zij hun kinderen en hun vele aangenomen weeskinderen naar school sturen.

Bij dit project werkt Stichting Kinderhulp-ShareTheCare o.a. samen met partner de Trust Nyamukani, gevestigd in VictoriaFalls Zimbabwe. Nyamukani in de lokale Nambia taal betekent: sta op, help jezelf. Nyamukani staat onder leiding van Marie en Jack Manning. In 2007 zijn zij begonnen vrouwen uit de plattelandsgemeenschappen Chisuma, Jembwe, Dibutibu en Pakama de kunst van borduren bij te brengen. Onze stichting hielp daarbij door o.a. borduurgaren in te zamelen.

Vanaf 2007 steunt de stichting het project Nyamukani; een initiatief van Marie en Jack Manning, die na hun pensionering door wilden gaan met hun community development. Dat betreft met name de communities Chisuma en Dibutibu, Jembwe en Pakama, ca 30 km van Victoria Falls in het landelijk gebied van Matabeleland-North in Zimbabwe. Marie Manning, ghogho (oma) genoemd door alle inwoners, oud of jong, bouwde na hun pensionering, met haar man Jack een zeer eenvoudige woning te midden van hun mensen, waar ze zich zo zeer mee verbonden voelen.

Dit project, een voorbeeld van community development en begonnen als een kleinschalig borduurproject, is nu uitgegroeid tot een volwassen, inkomen genererende organisatie en nu ook een bedrijf dat schooluniformen maakt, kleding voor hotelpersoneel en jonge vrouwen opleidt tot coupeuse.

Stand van zaken in januari.

Het project krijgt in hoog tempo bekendheid, zelfs internationaal, wat o.a. blijkt uit een uitgebreide passage op pagina 147 over Nyamukani en het advies om het centrum te bezoeken in de editie van de bekende Engelse Bradt reisgids voor Zimbabwe. Zelfs uit de USA komt soms al een opdracht, b.v. het borduren van badges voor een voetbal- en een jagersvereniging.

Deze nieuwsbrief is, nu ook dit project klaar is om zich op eigen benen verder te ontwikkelen, tevens eindrapportage naar alle sponsoren,waaronder Wilde Ganzen over de realisering van dit trainingcentre. De meer gedetailleerde financiële verantwoording over de besteding van ca 22.000 U$ is door onze partner, de Trust Nyamukani, rechtstreeks bij Wilde Ganzen ingediend.

Indien u ons per email daar om verzoekt zijn wij graag bereid u ook daarvan een exemplaar toe te zenden. Het project hield in:een gebouw met kantoortje en sanitaire ruimte, riolering en een septic tank,elektrische en waterinstallatie en een hekwerk. Tevens de aanschaf van diverse materialen, meubilair twee industriële naaimachines en een tweedehands industriële computer gestuurde borduurmachine om producten (m.n. werkkleding) voor hotels te kunnen maken. Op deze website kunt u meer details zien in een gefilmde impressie.

Wilt u deze NIEUWSBRIEF helemaal lezen, klik dan op onderstaande pdf-link.
PDF document
PDF document 489,17 KB
13 februari 2011 13:01


Steun ons

Wilt u ons helpen weeskinderen een betere toekomst te geven?