Home
Projecten
Steun ons
Over ons
Uw profiel
Contact

Spotlight

 

 
 

Nyamukani Trainingcentre - Matabeleland-North

 
8 december 2014
Get up and help yourself - project van 'ShareTheCare' in Zimbabwe
Al ruim twee jaar steunt de stichting intensief het project Nyamukani; een initiatief van Mari en Jack Manning, die na hun pensionering als managers van de Gorges Lodge door wilden gaan met hun door de stichting op vele manieren gesteunde community development. Dat betreft met name de communities Chisuma en Dibutibu, ca 30 km van Victoria Falls in het landelijk gebied van Matabeleland-North in Zimbabwe.

Mari Manning, ghogho (oma) genoemd door alle inwoners is met haar man Jack dit voorjaar gepensioneerd, verlieten de lodge en bouwden een eenvoudige woning temidden van ?hun? mensen, waar ze zich zo zeer mee verbonden voelen.

Het voorliggend project is naar onze overtuiging een goed voorbeeld van community  development. Enkele jaren geleden begonnen als een kleinschalig borduurproject, nu uitgegroeid tot een volwassen, inkomen genererende, organisatie met ideële doelstellingen. De stichting Kinderhulp-ShareTheCare heeft de afgelopen jaren geholpen met acties voor borduurgaren en met inspanningen voor de marketing van de producten.

Nu wordt het tijd voor verdere professionalisering van dit project, omdat:

- er intussen bijna 90 vrouwen, ongeletterd, straatarm en met de zorg voor vele 

(wees-) kinderen voor het eerst in hun leven ca 5 U$ per week mee verdienen, nota bene meer dan hun mannen,
- Jack en Mari Manning nu full time het project kunnen aansturen en temidden van hun mensen wonen,
- in juni de officiële Nyamukani Trust werd opgericht,
- de regering van Zimbabwe dit project als uitstekend voorbeeld van community development erkent en daarom zelfs alle kosten betaalde voor deelname van een afvaardiging van Nyamukani aan een COMESO-exhibition in Victoria Falls en een grote exhibition in Rio de Janeiro, september 2009.   

Wat doet onze Limburgse stichting Kinderhulp-ShareTheCare precies in dit project?

Allereerst dit: in het huidige Zimbabwe is vrijwel niets meer te koop en zeker borduurgaren is haast niet te krijgen. Dus zorgt onze stichting voor alle grondstoffen: borduurgaren, naalden, stof, enz. Daarom ook riep Mary van den Berg, echtgenote van onze penningmeester, de lezers van dagblad De Limburger op om eens na te gaan of er thuis nog ergens ongebruikt borduurgaren in een vergeten hoekje lag en of wij dat naar Zimbabwe mochten brengen. De reacties waren overweldigend. We waren dan ook dolblij dat we  regelmatig koffers vol met borduurgaren en andere borduurspullen konden overhandigen. (Lees ook document "Borduurgaren actie) 

Nu de officiële oprichting van de Nyamukani Trust een feit is, willen we met onze partner Nyamukani een trainingscentrum met 10 naaimachines bouwen. In feite een eenvoudig lokaal van 12 m x 5 m. Banken, tafels elektriciteit en water maakt van dit lokaal een centrum waar producten afgewerkt kunnen worden en waar vrouwen getraind kunnen worden om hun creativiteit verder te ontwikkelen. Elektriciteit en water zijn in de onmiddellijke nabijheid al voorhanden.

De realisatie en financiering
We hebben we naarstig gezocht naar de financiën om dit trainingcentre te bouwen. Dankzij de giften van particulieren, Lionsclub Hoensbroek-Brussum, geweldig ook de financiële adoptie van dit project door Rotary Club Twente Zuid en een bijdrage van WILDE GANZEN konden we na de zomer met de bouw starten. En dat ging razendsnel, dankzij het enthousiasme uit de dorpen Dibutibu, Chisuma, Jembwe en Pakama waren er vele handen.

Hieronder een eind november gefilmde impressie van het trainingcentre dat toen vrijwel klaar was.


Steun ons

Wilt u ons helpen weeskinderen een betere toekomst te geven?